Kincses Károly

nyugdíjas fotómuzeológus

1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban.

Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti, és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Főbb művei:

Fotográfusok Made in Hungary. Magyar Fotográfiai Múzeum és Frederico Motta Editore Milano (még francia, olasz, angol, spanyol, török, lengyel, orosz, német, holland nyelven), 1998-2005

Hogyan (ne) bánjunk (el) régi fényképeinkkel, Magyar Fotográfiai Múzeum, 2000.

Kincses Károly – Anne Cartier-Bresson: Kertész és Brassai előtt. A modernizmus gyökerei a magyar fotográfiában, Magyar Fotográfiai Múzeum, 2002.

Analóg (21 magyar fotóművész a 20. századból) 2013

Szabad szél. Normantas Paulius monográfiája MMA Kiadó, 2018

Sára Sándor MMA Kiadó 2020