A Magyar Fotótörténeti társaság programjai a 2023. évben

2024. május 28.

Részlet E. Csorba Csilla beszámolójából

Elhangzott a Társaság 2024. évi közgyűlésén

A Magyar Fotótörténeti társaság programjai a 2023. évben

Részlet E. Csorba Csilla beszámolójából

Elhangzott a Társaság 2024. évi közgyűlésén

 

Terveinknek megfelelően két konferenciát szerveztünk az év során. Tavasszal, április 26-án Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban került sor a Műtárgyfényképezés és a múzeumi fotográfia című konferenciánkra és kerekasztal-beszélgetésre. E szakmai találkozás adott alkalmat arra is, hogy a műtárgyfényképezés doyenjét, Szelényi Károlyt felköszöntsük 80. születésnapja alkalmával, s ő elkápráztasson a Szent Korona fényképezésének műhelytitkaival. A konferencián egy olyan témát jártunk körül, amely ritkán áll a rivaldafényben, ugyanakkor a közgyűjteményekben dolgozók számára nélkülözhetetlen.

A konferencián elhangzott előadások Farkas Zsuzsa: A műtárgyfényképek helye a képtudományban, Fogarasi Klára: A fényképek kópiái a Néprajzi Múzeum történeti anyagában Gyűjtés, tárolás, vintage-másolatok, kiállítási nagyítások készítése 1894-2000-ig, Demeter Zsuzsanna: „Házi felvétel”. A múzeumi fényképezés kezdetei a Fővárosi Múzeumban: Nok Gyula a múzeum első fényképésze. Cs. Plank Ibolya: A Szent Korona és a koronázási jelvények fényképezés történetében az 1978-as hazahozatal jelentősége. Kovács Ida: Berekméri Zoltán, a múzeumi fényképész Lengyel Beatrix: Személyes emlékek Dabasi Andrással és Farkas Árpáddal. A konferencia levezető elnöke Tomsics Emőke volt.

Az előadásokat Műhelybeszélgetés, kerekasztalbeszélgetés követte, amelyen neves, már nyugdíjas vagy mai gyakorló múzeumi fotográfusok vettek részt felelevenítve a szakma nehézségeit, érdekességeit. Dömötör Mihály (Móra Ferenc Múzeum), Gál Csaba (Petőfi Irodalmi Múzeum), Roboz László (Néprajzi Múzeum), Rosta József (Magyar Nemzeti Múzeum) Fáryné Szalatnyai Judit (BTM Kiscelli Múzeum). Moderátor: Csorba Csilla és Török Róbert

(A konferenciáról sajnálatosan nem készült felvétel, reméljük, hogy az előadások közül a jövőben többet közre tudunk adni.)

  1. november 29-én, a Néprajzi Múzeumban rendeztük meg Budapest egyesítésének 150. évfordulója tiszteletére a Város-kép-emlékezet című szimpóziumot. Szívós Erika elsősorban a fővárosra és lakóira koncentráló előadása után a 19.században gyorsan vagy lassabban fejlődő vidéki városok és a korai fényképezés kapcsolatát vizsgáltuk hat helyszínre vetítve. Az elhangzott előadások érdekes mintázatát nyújtották az azonosságoknak és eltéréseknek, a különböző fotóműtermek városfényképészeti működésének. Az előadások sorrendje:

Szívós Erika történész, ELTE: A városi tér hősei: a város helyszínei, lakói , Bolodár Zoltán muzeológus, Soproni Múzeum Történeti Fényképtár Városfényképezés Sopronban, Viliminé Kápolnás Mária muzeológus, Szekszárd, Wosinszky Mór Múzeum Szekszárd anno, Tóth István történész, muzeológus, Szeged, Móra Ferenc Múzeum A városfényképezés egyes korszakai Szegeden, különös tekintettel Auer Lajos munkásságára, Újvári Dorottya művészettörténész, muzeológus, Marosvásárhely, Maros Megyei Múzeum Körbejárt városok. Kolozsvár és Marosvásárhely 19. századi fényképeken, Kelbert Krisztina történész, muzeológus, Szombathely, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum A város arca. A Knebel dinasztia fotográfusainak városképei Szombathely imázsának építésében, 1880–1943.

A konferencia levezető elnöke: Sándor Tibor Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest gyűjteményének vezetője volt.

A MAFOT tagjai 2023 év során számos kiállításvezetést, kiállításmegnyitást, kerekasztal-beszélgetést vállaltak, amelyekre a tagságot is meghívókkal várták. Egy közös vezetést tartottunk Flesch Bálint, Kovács Ida és Csorba Csilla részvételével Az érzékeny önpusztító. Berekméri Zoltán 100 című, a Mai Manó Házban Baki Péter által rendezett kiállításban 2023. febr. 14-én.

2024. május 28.