Fenton-konferencia

„El nem veszett,
de megtalált képek”

Roger Fenton (1819-1869)
és kora Magyarországon


Skót vadászinasok Balmoralban. Lapméret: 50 × 68,5 cm. Képméret: 35 × 42,5 cm. 1856. Sóspapír. © ELTE Egyetemi Könyvtár
Skót vadászinasok Balmoralban. Lapméret: 50 × 68,5 cm. Képméret: 35 × 42,5 cm. 1856. Sóspapír. © ELTE Egyetemi Könyvtár

Szenzációs fotótörténeti leletről számoltak be a híradások, amikor 2007-ben tizenkét darab eredeti Fenton fotográfia került elő a budapesti Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményében. Roger Fenton (1819-1869) korának egyik legismertebb fényképésze. Képzettsége, számos önálló kiállítása, kiváló szakmai felkészültsége és külföldi tapasztalatai tették lehetővé, hogy 1852-től a British Múzeum első hivatalos fényképésze legyen. Bár a Krími háborúban, 1855-ben készített sorozata emelte őt hadifényképésszé, köztudott, hogy számos más műfajban is maradandót alkotott, úgymint tájkép-, épület-, csendélet-, és műtárgyfényképezés, de jelentős zsánerképeit is ismerheti az utókor. Sokoldalú munkásságának lenyomatait elsősorban angliai gyűjtemények – legjelentősebb kollekció a bradfordi National Museum of Photography mintegy 800 darab albumin és sópapír felvétellel – de több európai múzeum is őrzi.

A könyvtárban lappangó, véletlen folytán előkerült tucatnyi felvétel kiválóan illeszkedik a Fenton-életmű legismertebb műfaji alkotásaihoz, annak jellemző darabjait reprezentálja – tájképek, skóciai vadász-zsánerek, az uralkodó család nyári rezidenciája és az orientalizáló portrésorozat egy-egy felvétele – jelentősége abban áll, hogy e lelet Magyarország egyetlen eredeti kollekciója a világhírű fotográfustól. A fényképeket szakemberek segítségével restaurálták és biztosították a fotográfiai műtárgyaknak megfelelő környezetet.

A nagyközönség elé az „El nem veszett, de megtalált képek” című kiállításon tárták először az Egyetemi Könyvtár dísztermében a tizenkét darab albumin, ill. sópapír fényképet. A tárlat 2007. november 21-től 2008.január 30-ig volt megtekinthető.

A ritka és egyedi képeket bemutató tárlathoz 2007. november 20-án egy fotótörténeti konferencia társult a Magyar Fotótörténeti Társaság szervezésében. A tanácskozás témája – Fenton életművéhez kapcsolódóan – néhány hazai alkotó munkásságán keresztül a korszak fotótörténetének bemutatása volt.