Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei. Virtuális kiállítás

Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból – virtuális kiállítás

John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap megbízásából Magyarországra érkezett cseh származású fotóriporter négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Ekkor készült képei, elsősorban a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Bizottsága székházának Köztársaság téri (ma II. János Pál pápa tér) ostromakor rögzített felvételei, a Life és más jelentős külföldi sajtótermékek oldalain váltak világhírűvé.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal – időszaki fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolacsarnokában 2023. október 20. és december 10. között. Az ITT MEGTEKINTHETŐ ÖSSZEÁLLÍTÁS ennek a kiállításnak az online változata.

 

Kép: Szabadságharcosok a Corvin köznél álló ISZU-152-es szovjet rohamlövegeken. Budapest, 1956. október vége. ©John Sadovy