Erdélyi Mór fotográfiái a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményében

A BTM Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteménye az NKA Fotóművészeti Kollégium támogatásával Erdélyi Mór fotográfiái a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményében címmel egy önálló weboldalt hozott létre (http://www.erdelyimor.hu/), amelynek keretében a gyűjteményben lévő, Erdélyihez köthető budapesti városképek feldolgozását és online közzétételét kezdte el.

Erdélyi és a múzeum jogelődje, a Fővárosi Múzeum között több évtizedes volt az együttműködés. Ennek eredménye, hogy a Fényképgyűjtemény Erdélyi kétezernél is több felvételét őrzi, amelyekből a weboldalon jelenleg — a gyűjtemény topografikus struktúráját követve — a mai I. és II. kerület (Vár, Krisztinaváros, Víziváros és az egykori Tabán) városképei váltak elérhetővé. Mivel a fényképek konkrét budapesti lokációhoz köthetők georeferálásukat követően elhelyezésük térképes felületen történt, keresési és szűrési funkciókkal. A honlap magyar és angol nyelvű.

A múzeum tervei között szerepel a honlap további tartalmakkal történő folyamatos bővítése, azzal a céllal, hogy a Fényképgyűjteményben lévő Erdélyi-képek összességében online is elérhetővé váljanak, mind a kutatók, mind a fotótörténet és városfényképezés iránt érdeklődők számára.